Visszaadni a szerzett jogokat

Hír
2014.02.27
15:12

Az MSZP parlamenti jelöltjei az Összefogás 2014. veszprémi fórumán a közbiztonsággal és a rendvédelmi szervezeteknél dolgozók helyzetével foglalkoztak. Pál Béla, a veszprémi 1. sz oevk. országgyűlési képviselő jelöltje a bevezetőjében fontosnak tartotta elmondani, hogy képviselőként nagyon lényeges számára az, hogy az állampolgárok megismerjék az MSZP minden szakterületének a jövőbeni programját és az egyik ilyen fontos terület a közbiztonság kérdése.

Harangozó Tamás, az MSZP elnökségének tagja, a párt közbiztonsággal és biztonságpolitikával foglalkozó szakpolitikusa elöljáróban néhány általános gondolatot fogalmazott meg. Az elmúlt hetek aláírás gyűjtésének tapasztalatai számára azt mutatták meg, hogy az emberek döntő többsége Magyarországon változást akar. Ebben döntő szerepe lesz az egyéni képviselő jelölteknek. Arra hívta fel minden választópolgár figyelmét, hogy a Fidesz egyéni képviselői a parlamentben nem a választói akaratot képviselik, hanem az Orbán Viktorét, valamint a pártközpontét. Az Összefogás 2014. jelöltjeinek viszont egyenesen kötelessége az, hogy a választók elvárásainak és a helyben lakók igényeknek feleljenek meg és ezt képviseljék a parlamentben. Ilyen lehetőséggel a Fidesz képviselők nem rendelkeznek és ezt az elmúlt négy évben be is bizonyították.

Másrészt zéró toleranciát hirdetnek a gyermekek, a nők és idősekkel szemben elkövetett bűnözőkkel szemben. A rendőrség kiemelt feladatává teszik a családon belüli erőszakot elkövetőkkel szembeni határozott fellépést.

Harmadrészt, megszüntetik a rendészeti dolgozók felé irányuló és félelmet kiváltó fenyegetettség légkörét, visszaadják a már megszerzett jogokat és egy új típusú szolgálati rendszert kívánnak bevezetni Ez egy olyan előmeneteli rendszert jelent, amely biztosítja a kiszámíthatóságot, beleértve a szolgálati nyugdíjat, de nem ösztönöz a pálya idő előtti elhagyására.

Harangozó Tamás hangsúlyozta, hogy a rendvédelmi nyugdíjasoknak erkölcsi kárpótlást biztosítanak azzal, hogy visszaállítják a 2012 előtti állapotokat. A szolgálati nyugdíjasok visszakapják a nyugdíjas státuszukat, megszüntetik ezzel, az őket sújtó 16 százalékos levonást. A rendvédelmi dolgozókat ért sérelmek kivizsgálására új ombudsmant kívánnak felállítani. A végrehajtó állománynak azonnali és érezhető nettó béremelést kívánnak adni, amit az adórendszer átdolgozásából befolyt összegekből fognak fedezni.

A tűzoltóságnál vissza állítják az ott szolgálók szakmai megbecsülését azzal, hogy az önállóságukat újra megfogják erősíteni. A meglátása szerint a büntetés végrehajtás jelenleg egy elég „szomorú állapotban” lévő személyi állománnyal rendelkezik, ezért ott szintén egy azonnali bérfelzárkóztatási programra van szükség. Végezetül hangsúlyozta, hogy egy átfogó kormányzati vizsgálatot kívánnak indítani arra, hogy a nemzetbiztonsági szervezetek a titkosszolgálati eszközöket hogyan és mikor alkalmazhatják. Másrészt megteremtik a titkosszolgálatok politikamentes működésének feltételeit.

A honvédséget illetően a politikus elmondta, hogy a bérfejlesztés itt is meg kell valósítani és a szerzett jogok visszaállítása ezektől a szervezetektől nyugdíjba vonultaknál is meg kell, hogy történjen.

A közbiztonságot illetően a politikus elmondta, hogy napjainkra az országban ezen a területen is súlyos helyzet alakult ki, mert amíg az Orbán kormányt csak az egyenruhák érdekelték, addig a jelenlegi ellenzék az azt viselő emberek sorsát tudja képviselni. A legfontosabb elvárásuk cserébe ezért az, hogy lakóhelytől és anyagiaktól függetlenül mindenkinek garantálni kell a közbiztonsághoz való jogot. Ahhoz, hogy ez meglegyen, komoly szervezeti és személyi átcsoportosításokra lesz szükség. Ez az átcsoportosítás a közvetlen feladatteljesítőket kell, hogy erősítse és ezzel létrehozzák a „közösségi rendőrség” alapjait.

Forrás:veszport.hu