A rezsiharc árnyoldalai...

Hír
2014.01.31
18:06

A csütörtöki rezsivédelmi gyűlés apropóján tartott sajtótájékoztatót Hartmann Ferenc, önkormányzati képviselő és Mihályi Balázs a pénzügyi- és költségvetési bizottság szakértője.

A gyűlésre szóló meghívót Orbán Viktor és Navracsics Tibor írta alá és köszönve a támogatást, hívott meg több éve elhunyt személyekett is a fórumra. Március 15-utcai, Klapka utcai hölgyeket és urakat, akik már több éve elhaláloztak. Mihályi Balázs megjegyezte: "...Nagy bajban lehet a jelenlegi kormánypárt, ha már az elhunytakat is csatasorba szeretné állítani..." Majd megjegyezte ha a levél címzettjei élnének, bizonyára emlékeznének rá, hogy nemrég még panelproli, nyugger, volt a megszólítás, mely mostanra Kedves Barátunk!-ra finomult, mintegy felejtetve a korábbi sértő megjegyzésket.

Véleménye szerint a csütörtöki rezsivédelmi fórumon vélhetően nem mondták el, miért engedték a veszprémi fideszes polgármestereknek, Debreczenyi Jánosnak és Porga Gyulának, hogy hét éven keresztül átlagban közel 160 %-os hulladékdíj emelést erőltessenek ránk. Miért nem mondták meg nekik, hogy ne sanyargassák a veszprémieket? Közel 160%-os emeléshez viszonyítva a mindössze 10%-os csökkentés elenyésző mértékű! Hasonlóan valószínűleg elfelejtették megemlíteni, hogy a 50 %-al emelték a távfűtés árát, folyamatosan emelték a kéményseprés díjait.

"...Egy valamiben azonban tényleg elsők vagyunk Európában, ez pedig az Orbán kormány által 25-ről 27%-ra emelt ÁFA, mely a legmagasabb forgalmi adó európai viszonylatban. ..."

A szocialistáktól nem kell megvédeni a rezsicsökkentést, mondta el Hartmann Ferenc, hiszen Ő maga kezdeményezte Veszprémben a szociális bérlakásban élők lakbérének csökkentését."...Rezsicsökkentés ügyében a Halle u. 5. épülettel példálózni, nem kellő körültekintésre vall. A fűtési költségek elszámolása miatt a lakók az év elején beperelték a Közüzemi Zrt-t..."

A rezsicsökkentésről bebizonyosodott, hogy azzal elsősorban a tehetősebbek járnak a legjobban, a rászorulókon alig segít. Mi több a fával fűtő sok millió vidéken élő embernek semmit sem jelent. Az önkormányzati tulajdonú cégeknek, az önkormányzatoknak a rezsicsökkentés százmilliós veszteségeket okoz.

Lakossági hulladékgyűjtés- és szállítás

VKSZ Zrt

 

 

156,6 m Ft/félév

313,2 m Ft/év

Távhőszolgáltatás

VKSZ Zrt.

 

 

  31,5 m Ft/év

Kéményseprő szolgáltatás

VKSZ Zrt

 

 

  20    m Ft/félév

  40    m Ft/év

Ívó vízszolgáltatás

Bakonykarszt

 

181 m Ft/félév

362 m Ft/év

Veszprém 37 %-ban tulajdonos

  67    m Ft/félév

134   m Ft/év

Veszprém cégeinek vesztesége

 

összesen

518 m Ft/év

Az adatok árulkodóak. Ha ehhez hozzávesszük a Bakonykarszt közműadóját (Veszprémre arányosan) 129,5 mFt, akkor 650 millió Ft (veszteség) hiány keletkezik évente a veszprémi szolgáltatásokban. Ha pedig Veszprém térségéről beszélünk, akkor 1 milliárd forint feletti a veszteség.

Ezt a veszteséget nem lehet kigazdálkodni. Kompenzálni talán lehet, de csakis közpénzekből, adóbevételekből, tehát azon forintokból, amit az állam az emberektől beszed.

Sajnáljuk, hogy a rezsiharc fórumán egyetlen szó sem esett ezen veszteségek pótlásáról. A rezsicsökkentésre szükség van, de annak úgy kell megvalósulnia, hogy az fenntartható legyen.

A Mesterházy kormány folytatni fogja a lakóépületek energiatakarékos korszerűsítését, azt a programot, amelynek keretében a szocialista kormányok és önkormányzat idején Veszprémben közel 7 ezer lakás részesült, több mint fél milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásban. A rezsicsökkentésnek ez a módja fenntartható és ebben a formában az érintettek érdekeltsége is biztosítható.

Fotó: veszport.hu - Demeter Ferenc